Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

StumedlazOltecu

31. 5. 2011 11:30
Autor jaksi pomíjí fakt,

že okurky zab aledné  v igelitu  jsou zřejmě ideální  živná půda pro  Eschericha coli. Většina  střevnívh infekcí zahyne na suchu asi za   hodinu..

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

31. 5. 2011 16:39
Re: Autor jaksi pomíjí fakt,

Cerstvy vzduch a sucho je nejvetsi nepritel bakterii.

0 0
možnosti
AK

adua

31. 5. 2011 11:25
ponaučení

Děkuji za článek. Poučila jsem se. Netušila jsem, jak se ve Španělsku pěstuje zelenina. Budu se snažit kupovat jen české výrobky na farmářských trzích. O bio produktech  se toho již hodně napsala, většinou  negativní názory.. Bio okuirky ze Španělska toto jen  potvrzují.

0 0
možnosti
LJ

lolek77

31. 5. 2011 11:14
Ta rada "kupovat tuzemskou zeleninu"

je úsměvná. Především je nejvýznačnější část obchodní sítě v německých, rakouských a britských rukou a tito vlastníci dováží nezralou a nechutnou zeleninu ze Španělska, protože jejich systému to vyhovuje. Domácí producenti vedení myšlením komunistických Velebů chtějí hlavně peníze pokud možno bez práce. Takže pěstují hlavně fotovoltaiku, řepku a dotace EU na nicnedělání. Těch několik vyjímek, kteří pracují má jen lokální význam a při současné ceně dopravy je pro spotřebitele neúnosné jezdit nakupovat mimo nejbližší obchody o promarněném času ani nemluvě.

0 0
možnosti

sorgedoktor

31. 5. 2011 11:33
No ale merunky ze Znojma nebo z Mikulova,

to se vyp,latí pro 50 kg dojet třeba z Náchoda..

0 0
možnosti
JV

JfV

31. 5. 2011 10:54
Už Havel říkal,

že nic nemusíme u nás pěstovat, že všechno dovezeme. A taky to tak s poli i zemědělci dopadá a brzy i docela dopadne. Totiž na hubu, úplně. Jak má náš zemědělec vydělat, když nemůže mít objektivně tak nízké náklady, jako ti Hispánci. Aby je snížil, to snad má taky žít mezi plachtami a vyměšovat se do vody na zálivku ? Mnozí z diskutujících by jim to přáli, bohužel...

0 0
možnosti
IJ

Inkvizitor Johny

31. 5. 2011 11:07
Re: Už Havel říkal,

Nezapomenout na dotace ;-)

0 0
možnosti
IJ

Inkvizitor Johny

31. 5. 2011 10:20
Nadpis příspěvku

No je to hrozné. Přitom Evropa by z toho, že v zimě nemá rajčata, určitě nepoložila ani by se nikdo nezbláznil. I volný trh má svá velká negativa.

0 0
možnosti
VK

vtech

31. 5. 2011 10:39
Re: Nadpis příspěvku

Nuti Vas nekdo to kupovat? Ja uz spanelskou zeleninu nekupuju nekolik let. Nema zadnou chut.

0 0
možnosti
ZK

SID09

31. 5. 2011 10:15
Bio je nebezpečný.

Tady máte aspoň jasný příklad jak je nebezpečný konzumovat BIO !!;-)

0 0
možnosti
VK

vtech

31. 5. 2011 10:36
Re: Bio je nebezpečný.

:-D

0 0
možnosti
N

Novotnak

31. 5. 2011 10:11
Problém vidím především v tom,

že neznáme původ těchto "bio" okurek, ale pokud jsou bio, tak nemohou pocházet z těchto skleníků o kterých jsem dokument také viděl a od té doby nejím španělskou zeleninu.

Daleko pravděpodobnější mě přijde varianta, že pocházejí z nějaké bifarmy, kde se nepoužívají umělá hnojiva a hnojí se hnojem a močůvkou. (mmj. hnojem a močůvkou se hnojí i na všech ne-bio farmách a zemědělských družstvech).

Jinak okurky co jsem si kdy vypěstoval jsem většinou nemyl a jedl rovnou na poli a nikdy mi z nich nic nebylo. Mimochodem nejvíc vitaminů má ovoce a zelenina právě ve slupce, ale samozřejmě kupované ovoce je rozumné důkladně umýt, protože nikdy nevíte čím a kdy to šplíchali proti nemocem nebo kdo to měl v rukách.

0 0
možnosti
MM

maryfox

31. 5. 2011 8:51
Stále se nedozvídám

z které části okurek byla bakterie E coli vykultivována. Domnívám se, že se může vyskytovat pouze napovrchu okurek, kde asi došlo k potřísnění nějakým bio hnojivem, které obsahovalo kravský hnůj. Bakterie těžko může vniknout do plodu a tam se pomnožit, jak se snad domnívá autor. Uvnitř plodů můžeme najít pouze rezidua chemických prvků, které se tam se závlahou dostanou. Proto vidím možnost nákazy od ubohých lidí, kteří asi nemají moc jiných možností k přežití, jako velmi malou. Vše je v kuchyňské hygieně, pořádně omýt a co lze - oloupat. Budeme li loupat okurku, byť vypadá svěže a čistě, bez omytí, přeneseme bakterie z povrchu na  dužinu kterou sníme a můžeme mít problém. Takže žádná panika není na místě. Zelenina v obchodě nikdy, ale opravdu nikdy nebude sterilní a zbytek je na nás. Pro povzbuzení doporučuji najít si někde něco o těchto problémech např. v Indii. R^

0 0
možnosti
JK

brta

31. 5. 2011 8:36
kdyby

Kdyby to zavinila česká firma,tak by od nás nekoupila EU ani lokomotivy!

0 0
možnosti
DK

Dante_

31. 5. 2011 8:30
E.Coli

Prosimvas... Escherichia Coli je s vami i ted. Je to bezna soucast strevni mikroflory vsech zivocichu. Neni to nejaka zabijacka bakterie. Proc zpusobuje problemy? Regionalne se lisi. Je treba duvodem toho, proc turiste dostanou treba v zahranici prujem. Neni to kvuli nejakemu znecisteni, proste neni nas organismus na lokalni variaci uvykly... a casem se adaptuje.

Tahle pitoma medialni masaz, ktera se tvari, ze E.Coli je nejakou zabijackou bakterii mne uz unavuje.

0 0
možnosti
JD

plážista

31. 5. 2011 10:07
Re: E.Coli

A to je právě ten rozdíl mezi vámi a autorem článku. Zatímco autor si o problému zjistí co možná nejvíc informací a pracuje tak, jak by měl pracovat každý normální novinář, vy jste někde něco slyšel a to vám stačí k naprostou hloupé poznámce. Zadejte si bakterii E.coli do vyhledávače a přečtěte si něco víc. Dozvíte se nejen o mnoha variantách, ale i o funkcích, o důsledcích apod. Takto jste za blbce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.