Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

21. 06. 2020 11:35:30
Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

Nejsou vejce jako vejce. Při současném posuzování systémů chovu nosnic, které připadají v úvahu v souvislosti s platností směrnice EU 74/1999, jenž byla zařazena do předpisů pro chov nosnic v jednotlivých členských zemích, je nutné si zachovat především zdravý rozum. Je také třeba vzít do úvahy fakt, že se po zrušení konvenčních klecí snižuje konkurenceschopnost českých producentů konzumních vajec, protože například USA, asijské státy a státy Jižní Ameriky, kde především roste odvětví chovu drůbeže, o podobných opatřeních neuvažují.

Pro kvalitu vajec je rozhodující pevnost skořápek. U vajec s horší skořápkou penetrují mikroorganismy přes podskořápečné blány do bílku, zatímco u vajec s kvalitnější skořápkou se průnik zastaví na vnitřní podskořápečné bláně. Rovněž ve skladovatelnosti vajec je přímá souvislost mezi systémem ustájení a kvalitou skořápky. U vajec z alternativních systémů dochází k výraznému zhoršení kvality vaječného obsahu po 14 dnech skladování a u vajec s horší skořápkou je tento pokles ještě významnější.

Porovnání výskytu bakterií Escherichia coli na jednom vejci (KTJ/vejce - Kolonie Tvořící Jednotka) je pozoruhodné: konvenční (dnes již zakázané) klece: 5 881 jednotek KTJ, obohacené klece povolené v EU od 1.1.2012): 12 831 KTJ, voliéra 2 344 443 KTJ (!!!) a podestýlka 2 011 737 KTJ(!!). Komentáře netřeba, vyberte si sami.

Pro porovnání: limit výskytu Escherichia coli v pitné vodě je 0 (nula!) KTJ/100 ml vody.

Ze sledovaných ukazatelů jakosti vajec byla při prováděném výzkumu nejhůře hodnocena vejce z podestýlky v hale a voliéry – nižší hodnota Haughových jednotek, horší kvalita skořápky (slabší skořápka, nižší hodnota pevnosti a vyšší deformace). Naopak relativně kvalitnější produkce vajec byla dosažena v klecích a to i z pohledu mikrobiální kontaminace vaječné skořápky. Za nejvhodnější systém, který by měl po roce 2012 nahradit konvenční klece, je podle výsledků této studie považováno ustájení v obohacených klecích. Pramen: Prof. Ing. Eva Tůmová, CSc.: Vliv systému ustájení a výživy na kvalitu masa a vajec drůbeže

Z uvedeného je patrné, že ochranářské akce naivních laiků bojujících o to, aby se do obchodů dodávaly jen vejce "veselých" slepic z bezklecových chovů alespoň na podestýlce v hale, kde ale slepice žijí ve vlastních exkrementech a bojují v obrovském hejnu o žrádlo a vodu, kde se napadají a jsou v trvalém stresu, že takové snahy jsou přinejmenším pitomé. Ideálem ochránců slepic by prý byl chov slepic s volným výběhem na louce, kde jsou ovšem ohrožovány přenosem virů ptačí chřipky od volně žijících ptáků.

V obohacených klecích podle směrnice EU má každá nosnice plochu 750 cm2, má zde i snáškové hnízdo, hřad a místo pro hrabání, klování a obrušování drápků. V každé kleci je 6 až 8 slepic. Z těchto klecových velkochovů míří na trh čtyři pětiny domácích vajec. Zbytek pochází od slepic chovaných na podestýlce, ve voliérách nebo ekologickým způsobem.

Náklady na přestavbu z konvenčních na obohacené klece dotovaly ze 40 procent stát a Evropské unie. V prodejní ceně vajec by se měly projevit růstem o 10 až 20 procent.

Ke směrnici 74/1999 EU se zatím nepřipojilo 15 členských států a z některých stále míří produkce do českých obchodů. Pokud však vejce nesplňují směrnici EU, jejich prodej je v ČR pozastaven. Jak informovali pracovníci Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kontrolní orgány letos už nepustily na trh zhruba 4 miliony vajec z dovozu.

Čeští zemědělci protestují v Bruselu proti nekalé konkurenci chovatelů nosnic, kteří nedodržují evropskou směrnici 77/1999. Požadují, aby bylo ukončeno období, kdy přetrvává výroba z konvenčních klecí. Na přechod k vyšším standardům měly státy EU dostatečně dlouhou dobu víc než deseti let. Podle posledních informací vyzvala EU chovatele k opuštění konvenční klecové technologie během dvou měsíců.. Pokud si podrobně přečtete směrnici EU zjistíte, že tato opatření měla být uvedena v život již od roku 2002. Nakonec došlo k odkladu o deset let.

Přiznám se, že jsem v poslední době ovlivněný nekvalifikovanou mediální masáží kupoval vejce snesené slepicemi žijícími na podestýlce v hale v domnění, že vykazují nějakou detailně neurčenou kvalitu a že se v takové hale s podestýlkou žije slepicím poněkud lépe. Není to pravda, protože pokud je slepic v jednom hejnu více než 30-60, panuje mezi nimi agrese a jsou trvale stresované podobně jako lidé nacházející se delší dobu v nějakém davu. Pokud chcete opravdu podpořit zdravý a veselý život slepic, kupte si laskavě kuřata a chovejte si je doma jako v bavlnce. Nemělo by jich být více než deset až dvanáct a k tomu jeden kohout. Jinak žádejte vejce česká z chovu v tzv. obohacených klecích, protože ta jsou nejkvalitnější a prakticky bez nebezpečných bakterií.

A ještě jednou vřele doporučuji si přečíst práci Prof. Ing. Evy Tůmové, CSc. nazvanou Vliv systému ustájení a výživy na kvalitu masa a vajec drůbeže. Pokud ovšem odmítáte chov slepic i ve zlepšených klecích, připojte se k hnutí na jejich úplný zákaz V takovém případě ale nejvíce slepicím pomůžete, když nebudete žádná vejce kupovat. S pozdravem slepicím zdar, Jan Bílek

Autor: Jan Bílek | neděle 21.6.2020 11:35 | karma článku: 18.91 | přečteno: 643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2246

Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...