Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

8. 02. 2019 9:31:00
O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

Pokud je to pravda, co bude O2 dělat s varováním NÚKIBu o tom, že Huawei a ZTA nelze příliš doporučit, protože je podezření, že by tyto firmy přepojovaly sítě přes servery čínské tajné civilní či armádní služby, aby si mohli čínští agenti a jejich roboti všechno prostudovat. Podívejme se, co nám všem NÚKIB 17.prosince 2018 sdělil:

"Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal dne 17. prosince 2018 varování před použitím technických nebo programových prostředků společností Huawei Technologies Co., Ltd., a ZTE Corporation. Na základě četných dotazů odborné i laické veřejnosti Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost přistoupil k vydání metodiky k tomuto varování.

Metodika konkretizuje možné postupy správců informačních a komunikačních systémů spadajících pod zákon o kybernetické bezpečnosti a je určena primárně odborníkům zabývajícím se kybernetickou bezpečností.

Metodika vysvětluje institut varování, popisuje princip řízení rizik a nastiňuje možnosti při zajištění plnění povinností podle zákona o kybernetické bezpečnosti v souladu s předpisy regulujícími zadávání veřejných zakázek." (Pramen NÚKIB).

Z výše uvedené citace ze stránky NÚKIBu vyplývá, že by zejména státní organizace, úřady a ministerstva i akciové společnosti s majoritní účastí státu měly provést analýzu rizik spojených se stávajícím nebo plánovaným použitím technických i programových prostředků výrobců Huawei a ZTE a rozhodnout, zda budou tyto firmy vyloučeny z budování zejména telekomunikačních sítí páté generace. Jedná se podle vyjádření ředitele NÚKIBu Dušana Navrátila o "110 systémů kritické informační infrastruktury, 153 významných informačních systémů a 30 systémů provozovatelů základních služeb. To znamená 293 systémů, které jsou u 160 různých státních i soukromých subjektů." (Pramen).

Podle zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti tento "proces analýzy a řízení rizik je potřeba v souladu s § 4 odst. 4 ZKB provést také v rámci výběru dodavatele a výsledná opatření promítnout do smluv, které budou s dodavateli uzavřeny. Za dodavatele se v tomto případě považují nejen společnosti Huawei Technologies Co., Ltd., a ZTE Corporation, uvedené v samotném varování, ale i všechny další společnosti, které technické nebo programové prostředky zmiňovaných společností přeprodávají nebo které dodávají technické celky, jejichž součástí jsou prostředky zmiňovaných společností. Je však potřeba mít na paměti, že vydané varování se týká pouze technických a programových prostředků, nikoli osoby samotného dodavatele..." (Pramen).

Což je třeba uznat, velice kulantní vyjádření, protože co to je "osoba samotného dodavatele" u firmy, která je v případě Huawei Ltd. společností s ručením omezeným vlastněnou více méně či zčásti jejími zaměstnanci včetně finanční ředitelky Meng Wan-čou, která je dcerou zakladatele společnosti jménem Žen Čeng-fej..

A jak to dopadá na soutěže o veřejné zakázky? Metodika NÚKIBu k tomu praví toto: Obecně musí zadavatel při zadávání veřejných zakázek postupovat podle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek (dále jen „ZZVZ“). Tento zákon v § 36 odst. 1 stanoví, že zadavatel nesmí vytvářet při stanovování zadávacích podmínek “bezdůvodné překážky hospodářské soutěže“. V případě, že oprávněná autorita (zde NÚKIB), která k tomuto kroku disponuje zákonným zmocněním (zde v § 22 písm. b) ZKB), vydává akt (zde varování), který může v konkrétních případech vést k omezení hospodářské soutěže, nemůže být dodržení tohoto omezení při tvorbě zadávacích podmínek považováno za vytváření bezdůvodné překážky hospodářské soutěže. Tedy hospodářskou soutěž v tomto případě lze omezit již při stanovení zadávacích podmínek a nejedná se tím o porušení ZZVZ.

Takže se o žádnou diskriminaci nejedná, protože jde o národní bezpečnost. Otázkou zůstává, jaké jiné dodavatele sítí 5G zvolí naši operátoři včetně O2, když jsou firmy Huawei a ZTE předem vyloučeny? Například O2 na svých stránkách uvádí, že "O2 nabídne zákazníkům připojení s rychlostí 100 Mb/s na prvních šest měsíců za cenu Internetu Aktiv HD, tedy za 449 korun měsíčně, pokud využívají i jinou službu od O2. Technologie pro výstavbu dodává společnost Huawei. Pro příjem internetu 5G zákazníci potřebují vnitřní modem, který v místech se slabším signálem technici nahradí vnější anténou.".
Má vůbec O2 už funkční 5G síť od Huawei? Bude muset O2 tuto 5G síť zlikvidovat? Pokud ano, hrozí tady snad naše zaostávání při budování pozemních sítí 5G? Ředitel NÚKIBu k tomu uvedl, že jsou zde i jiné firmy, například Ericksson a Nokia.

Firma Ericksson na své titulní stránce uvádí poněkud zvláštní heslo "Připravte se na zahájení 5G ". Jako první konkrétní aplikací systému 5G je spolupráce společnosti TIM s firmami Ericsson a Qualcomm Technologies, Inc., kdy v listopadu 2018 se úspěšně realizovalo první připojení 5G v Itálii na funkční síti společnosti TIM s použitím prvního smartphonu 5G - prototypu. To nezní jako důkaz reálné možnosti začít okamžitě budovat síť 5G v Česku s Ericssonem. Zdůrazňuji, že se jednalo o laboratorní testy s prototypem smartphonu. Na stránkách Ericssonu je výsledkem vyhledávání "smartphone 5G" nula. Žádný smartphon není ve výrobě. Možná, že nabídnou zákazníkům smartphony a modemy Huawei, možná od Nokie.

Zajímavá situace je v Německu:"Proti účasti čínské firmy na budování telekomunikační infrastruktury se vyslovily německé bezpečnostní úřady. Naopak Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI) a telekomunikační společnosti se vyslovily pro to, aby čínská firma předem vyloučena nebyla. Kancléřka Angela Merkelová se kloní spíše ke druhému postoji, když v úterý řekla, že Německo bude požadovat „záruky“, že firma zpracovávaná data neodevzdá čínskému státu." (Pramen). To je ale naprostá naivita, ve špionáži přece platí, že slíbit se dá všechno a nedodržet vůbec nic. Nemá snad Merkelová také zdarma smartphony od Huawei tak jako kancelář prezidenta České republiky?

Autor: Jan Bílek | pátek 8.2.2019 9:31 | karma článku: 10.28 | přečteno: 813x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2246

Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...