Jan Bílek

Tajemství nebeské manny objeveno?

30. 08. 2017 11:28:31
Finští vědci vyrobili pomocí systému poháněného obnovitelnou energií dávku jednobuněčných proteinů, které jsou dostatečně výživné, aby sloužily k večeři. Celý proces vyžaduje pouze elektřinu, vodu, oxid uhličitý a mikroby.

Syntetická strava byla vytvořena jako součást projektu Food From Electricity, což je spolupráce mezi Technologickou univerzitou Lappeenranta (LUT) a Finským technickým výzkumným centrem VTT.

Po vystavení surovin elektrolýze v bioreaktoru vzniká prášek, který se skládá z více než 50 procent bílkovin a 25 procent sacharidů - texturu lze také měnit změnou mikrobů používaných při výrobě.

Další etapou, podle vedoucího vědce Juhu-Pekka Pitkänen bude optimalizace systému. V současné době totiž bioreaktoru velikosti kávové šálky trvá přibližně dva týdny výroba jednoho gramu bílkovin. Pitkänen uvedl v tiskové zprávě LUT : "V současnosti se zaměřujeme na vývoj technologií: koncepce reaktoru, technologie, zlepšení účinnosti a řízení tohoto procesu."

Pitkänen předpověděl, že to bude trvat asi deset let, než bude účinnější modifikace systému široce dostupná. "Možná 10 let je realistickým časovým rámcem pro zahájení výroby a prodeje bioreaktorů s ohledem na potřebnou legislativu a technologii procesu".

Výsledný produkt by mohl být použit k zajištění výživy hladovějících lidí a zajištění zdroje potravy v oblastech, které nejsou vhodné pro zemědělskou produkci. Pitkänen uvedl, že v budoucnu může být "technologie přemístěna například do pouští a dalších oblastí postižených hladomorem", což poskytuje zdroj levných a výživných potravin těm, kteří to nejvíce potřebují. Více viz Futurismus.com.

Podle odhadu některých vědců může být tento proces výroby potravin téměř desetkrát energeticky účinnější než běžná fotosyntéza, která se používá pro pěstování sóji a dalších zemědělských produktů.

Obraťme ale nyní svoji pozornost k popisu záhadné biblické potraviny zvané manna. Následující citace pochází z Kralické bible:

Exodus 16:1 Když se pak hnuli z Elim, přišlo všecko množství synů Izraelských na poušť Sin, kteráž jest mezi Elim a Sinai, v patnáctý den druhého měsíce po vyjití z země Egyptské.

2 I reptalo všecko shromáždění synů Izraelských proti Mojžíšovi a proti Aronovi na poušti.

3 A mluvili jim synové Izraelští: Ó bychom byli zemřeli od ruky Hospodinovy v zemi Egyptské, když jsme sedávali nad hrnci masa, když jsme se najídali chleba do sytosti! A teď vyvedli jste nás na tuto poušť, abyste zmořili všecko shromáždění toto hladem.

4 I řekl Hospodin Mojžíšovi: Aj, já dám vám chleba s nebe jako déšť, a vycházeti bude lid a sbírati, což by postačilo na každý den, abych ho zkusil, bude-li choditi v zákoně mém, či nebude.

5 V den pak šestý přistrojí sobě to, co přinesou; a bude toho dvakrát více, než toho, což sbírati mají na každý den.

6 Tedy mluvil Mojžíš a Aron všechněm synům Izraelským: U večer poznáte, že Hospodin vyvedl vás z země Egyptské.

Exodus 16:13 Tedy stalo se u večer, že přiletěly křepelky a přikryly tábor; ráno pak spadla rosa okolo táboru.

14 A když přestalo padání rosy, aj, ukázalo se po vrchu pouště drobného cosi a okrouhlého, drobného jako jíní na zemi.

15 Což vidouce synové Izraelští, řekli jeden druhému: Man jest toto. Nebo nevěděli, co by bylo. Tedy řekl jim Mojžíš: To jest ten chléb, kterýž vám dal Hospodin ku pokrmu.

16 To jest, o čemž přikázal Hospodin: Nasbírejte sobě toho každý k svému pokrmu; gomer na jednoho člověka vedlé počtu osob vašich, každý na ty, kteříž jsou v stanu jeho, vezmete.

17 I učinili tak synové Izraelští, a nasbírali jiní více, jiní méně.

18 Potom měřili na gomer. A nezbylo tomu, kdo nasbíral mnoho, a ten, kdo nasbíral málo, neměl nedostatku; ale každý, což mohl snísti, nasbíral.

19 I řekl jim Mojžíš: Žádný ať nic z toho nepozůstavuje k jitru.

20 Ale neuposlechli Mojžíše. Nebo někteří zanechali díl z toho až do jitra; i zčervivělo a zsmradilo se. Pročež rozhněval se na ně Mojžíš.

21 Tak tedy sbírali to každého jitra, každý což snísti mohl. A když horké bylo slunce, tedy se ta manna rozpouštěla.

Tolik tedy tedy praví o záhadné nebeské potravině zvané manna Bible. Můžeme se tedy domnívat, že Hospodin či spíše jeho sbory andělů použil vzduch, vodu v mracích včetně zde obsažených bakterií a sílu atmosférické elektřiny k zajištění potravy Židům putujícím 40 let po poušti z egyptského zajetí? Skutečně objevili finští vědci něco, co bychom mohli označit za božskou technologii???

Autor: Jan Bílek | karma: 16.01 | přečteno: 667 ×
Poslední články autora