Jan Bílek

Windows 10 ? Pozor na ně !!!

14. 08. 2015 0:00:00
Prakticky všichni uživatelé Windows 7, 8 nebo 8.1 obdrželi nabídku k získání systému Windows 10 zdarma. Vše se má odehrát pomocí metody zvané upgrade, což lze vyložit jako poněkud rozsáhlejší aktualizace operačního systému.

Oficiální reklama Microsoftu i všech mediálních zdrojů svázaných finančně s Microsoftem tento přechod na "věčný" operační systém hýří chválou a slovy o tom, že nás uživatele čeká skvělá budoucnost v náručí microsoftích programátorů. Další verze Windows již nebudou samostatně vydávány, vše má probíhat jen cestou aktualizací prostřednictvím funkce Update Windows.

Rád bych na tomto místě upozornil na několik zádrhelů, které vám mohou při neuváženém přechodu na Windows 10 zatraceně znepříjemnit život a u firem případně zcela znemožnit používání programů i zařízení nezbytných pro řádný chod firmy.

Podívejme se nejprve na tiskárny, ať už jednoduché nebo multifunkční spojené se skenerem. Pokud pro vaši tiskárnu neexistuje driver (ovladač) vydaný výrobcem tiskárny pro Windows 10, nebude tato vůbec schopná tisku a budete muset koupit novou s odpovídajícím SW. Tento problém se týká "hloupých" laciných tiskáren (označovaných jako Host-Based neboli také GDI), o kterých jsem již v minulosti napsal velmi podrobný článek nazvaný Kupujete chytrou nebo hloupou tiskárnu? i další článek Víte, co je to Host-based tiskárna?

Uvedený problém se týká pochopitelně i všech ostatních zřízení, jako jsou samostatné skenery, externí disky, připojované telefony (chytré i hloupé) a také monitory nemusí být vždy schopné poskytnout všechny své funkce bez nových ovladačů napsaných pro W10. Také vám může přestat fungovat zvukové zařízení či kamera. Ověřte si proto, zda výrobce vašich zařízení vydal nové ovladače - drivery pro Windows 10!

Ještě horší scénář může následovat při pokusu nainstalovat váš oblíbený firemní SW - například účetnictví napsané pro již dávno mrtvý systém DOS (tzv. 16bitové aplikace). Takový program vám jistě docela dobře slouží pod 32 bitovou verzí Windows 7, ale nejspíše nebude fungovat pod Windows 10. A zcela jistě nebude možné jej provozovat pod 64bit Windows 10. Spojte se s vaším dodavatelem SW a žádejte záruku, že jeho SW bude fungovat i ve Windows 10!

Takže so s tím? Každá rada je zde drahá. Nejlepší řešení, zejména pro firmy, je obětovat jeden z vašich počítačů, provést onen úžasný upgrade zdarma na Windows 10 a vše na něm vyzkoušet. Máte-li ve firmě několik stejných počítačů, je to cesta nejschůdnější. Výsledek provedeného upgrade vám zcela jistě odpoví na otázku, zda do toho jít i na těch ostatních počítačích.

Pro ty z vás, kteří mají jen jeden počítač a máte neodolatelné nutkání jít do Windows 10, nezbývá než si ověřit, že máte na všechny programy včetně nainstalovaných Windows 7/8 instalační soubory, udělat si zálohu všech uživatelských dat na externí disk a spustit upgrade s nadějí, že vše dobře dopadne. Pokud bude výsledek špatný, nebudou fungovat některé periferie nebo vaše zakoupené či vámi napsané programy, bude nejlepší udělat čistou instalaci původních W7/8, znovu nainstalovat všechny programy a vše vrátit do starých kolejí.

Ale tady pozor: v průběhu upgrade bude aktivační kód vašich původních Windows7/8 změněn na kód nových Windows 10 a pozbude tak platnosti pro původní W7/8.

Microsoft k otázce návratu k původním Windows sděluje toto: "Ano, i když si myslíme, že se vám funkce Windows 10 budou líbit, měsíc po upgradu se budete moct na svém zařízení vrátit k předchozí verzi Windows." Tedy nejspíše bez nutnosti udělat "čistou" instalaci. Ale jen po dobu jednoho měsíce od provedení upgrade!!! Pokud se vám nepodaří po čisté instalaci aktivace vašich starých Windows 7/8 přes internet, zvolte aktivaci pomocí telefonu +420 221 777 222. Snad uspějete...

Máte-li stále ještě pochybnosti, zda upgrade na Windows 10 provést, pak slyšte, co o tom, co se bude dít potom, praví Microsoft:

Otázka: Budou mi ve Windows 10 fungovat moje zařízení a aplikace?

Odpověď: Windows 10 je verze systému, která prošla největším testováním v historii a svůj názor na něj nám poslali miliony uživatelů. Nemůžeme se vám sice skálopevně zaručit za každou konfiguraci každého zařízení, Windows 10 jsme ale navrhli tak, aby byl kompatibilní s drtivou většinou zařízení.
Pokud potřebujete podrobné informace vztahující se ke konkrétním zařízením nebo aplikacím, můžete kompatibilitu zkontrolovat pomocí aplikace Získání Windows 10. Klikněte v ní na nabídku vlevo nahoře a vyberte Zkontrolovat počítač nebo Počítač je připraven. Zobrazí se všechny zjištěné problémy s kompatibilitou a doporučená řešení. Upgrade je nejlepší naplánovat hned potom, co dostanete oznámení, že je upgrade na Windows 10 pro vaše zařízení připravený.

A jak jsem se rozhodl já? Žádný upgrade nepodniknu, protože u mého notebooku už před časem odešla rozšířená grafika (upekla se, potvora!) a při pokusu instalovat Windows 10 na zkoušku do Oracle VirtualBoxu se hned zkraje instalace zasekla a dál už nic. Konec konců to také můžete s VirtualBoxem zkusit, třeba se dozvíte, zda upgrade udělat "natvrdo" je rozumné. Návod jak na to najdete například zde. Takže pokud budu někdy v budoucnu kupovat nový notebook, asi se Windows 10 nevyhnu. I když opravdu, ale opravdu nerad.

Závěrečná rada: pokud vám vše funguje, není žádný důvod přecházet na Windows 10.

Autor: Jan Bílek | karma: 21.95 | přečteno: 5064 ×
Poslední články autora