Ekonomika s lidskou tváří.

22. 09. 2020 8:00:00
Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii do jakési liberárnější podoby pod heslem "socialismus s lidskou tváří". Pod touto nic neříkající frází část pseudoekonomů, literátů a rádoby intelektuálů - vesměs členů komunistické strany - vedli společnost k novým zářným zítřkům. Do čela nastrčili tito zreformovaní komunisté figurku jménem Alexandr Dubček. Nebudu dál popisovat, k jakým koncům toto "obrodné" hnutí členů KSČ vedlo, dodnes s tím naše rozpolcená společnost zápasí. Nejvíce viditelným výsledkem ovšem byla násilná okupace republiky spojeným armádami Varšavského paktu.

Odkud ale pochází ona podivná formulace "ekonomika s lidskou tváří"? Pozorný čtenář na ní narazí v "Projevu o stavu Unie" proneseném předsedkyní Komise von der Leyen na plenárním zasedání Evropského parlamentu dne 16.září 2020. V tomto "státnickém" projevu plným nabubřelé chvály o tom, jak jsme zvládli stále probíhající virovou pandemii hned v úvodní části projevu naše milá vrchní komisařka prohlásila:

Vážené poslankyně, vážení poslanci,
lidé v Evropě stále trpí.
Miliony lidí žijí ve velkém strachu: bojí se o zdraví svých blízkých, o svou práci nebo prostě o to, zda vyjdou s penězi do konce měsíce.
Pandemie a nejistota, která je s ní spojená, dosud neskončily. A oživení je teprve na samotném začátku.
Naší prvořadou prioritou je tedy toto období společně překonat. Být zde pro ty, kdo nás potřebují.
A díky své jedinečné sociálně tržní ekonomice to Evropa může udělat.
Je to především ekonomika s lidskou tváří, která nás chrání před velkými riziky v životě – nemocí, nepřízní osudu, nezaměstnaností nebo chudobou. Nabízí stabilitu a pomáhá nám lépe zvládat otřesy. Podporuje inovace, růst a spravedlivou hospodářskou soutěž, čímž vytváří příležitosti a prosperitu.

Zvýraznění jistých frází pochází z mé ruky, v originále je tam spousta jiných důrazných podtržení. Doporučuji každému přečtení tohoto "zásadního" projevu madam Leyenové, plný text v české verzi naleznete zde.

Naleznete tam řadu úžasných tvrzení, jako na příklad "A protože se jednalo o celosvětovou krizi, musí se z ní poučit celý svět. Proto spolu s premiérem Contem a italským předsednictvím skupiny G20 svolám příští rok do Itálie celosvětový summit o zdraví. Tím Evropanům prokážeme, že Unie je tu proto, aby chránila všechny.

Nebo "V dlouhodobějším horizontu neexistuje lepší prostředek k zajištění stability a konkurenceschopnosti než silnější hospodářská a měnová unie. Euro se nikdy netěšilo větší důvěře.

Netuším, z jakého pera citovaný projev této nejvyšší bytosti řídící EU pochází. Jistě na něm pracoval tým zkušených poradců a tvůrců zářné budoucnosti směřující ke konečnému řešení, k vytvoření velké evropské říše zvané Spojené socialistické státy evropské. Ochraňuj nás všechny a to i nevěřící všeho druhu Pán Bůh od takové budoucnosti.

Autor: Jan Bílek | úterý 22.9.2020 8:00 | karma článku: 10.43 | přečteno: 372x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 101 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 155 |
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2246

Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...