Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

Na setkání v Kanadě v červenci 2018 šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA - všichni signatáři smlouvy o vzájemném sdílení špionážních informací, často označovaní jako "Five Eyes" - se dohodli, že udělají maximim k omezení celosvětového růstu čínského telekomunikačního obra Huawei.

Úředníci amerických zpravodajských služeb (NSA, CIA, FBI) upozorňují na Huawei od doby před tímto setkáním a požádali spojence, aby následovali USA a vyřadili tuto společnost z role při budování mobilních a internetových sítí 5G. Varování se týká i další čínské firmy ZTE.

V den svatého Valentýna v roce 2018 oznámil Elon Musk odvážný plán k vypuštění 4 425 satelitů s nízkou oběžnou dráhou "pro ultrarychlé a snadné připojení k internetu" na každém čtverečním palci Země. Satelity budou pracovat na frekvenci Ka (20/30 GHz) a Ku (11/14 GHz). Jinými slovy, internet 5G z vesmíru. První dvě testovací družice byly vypuštěny raketou Falcon 9 o týden později. Každý satelit bude mít velikost minilednice o váze asi 400 kg. 4 425 satelitů bude v nadmořské výšce asi 700 mil a 7 518 satelitů bude v nadmořské výšce pouhých 210 mil.

Americká FCC (Federal Communications Commission) vydala 29. března 2018 souhlas s projektem společnosti SpaceX k poskytování širokopásmového připojení služeb využívajících satelitní technologii ve Spojených státech i po celém světě. Tato síť nazvaná Starlink má poskytnout internetové připojení především po celých Spojených státech, kde je dnes přístup k internetu možný jen na cca 50% území. A přenosová rychlost bude nejméně 1Gbit/s!!! Starlink FAQ zde.

Z uvedeného vyplývá, že především USA podporují Muskův plán na vybudování celosvětového satelitního internetu a dělají všechno pro to, aby byly čínské firmy Huawei a ZTE zcela vyloučeny z budování komunikačních sítí nejen v USA, ale i v Kanadě, Velké Británii, Austrálii i na Novém Zelandu. Těchto pět zemí v současné době provozuje špionážní systém ECHELON a využití satelitní celosvětové sítě Starlink Elona Muska (firma Space Exploration Technologies Corporation - SpaceX) pro zásadní obnovu ECHELONu je pro ně vítanou příležitostí. Stejně tak vytvoření sítě vítá americká armáda, která ji jistě využije pro spojení se svými základnami po celém světě včetně letecké, námořní, silniční a železniční dopravy.

Údajné špionážní aktivity firmy Huawei páchané na objednávku státního aparátu komunistické Číny nebyly dosud věcně dokázány a každému odborníkovi na počítačové sítě musí být jasné, že takové důkazy je prakticky nemožné získat. Musíme si uvědomit, že samotná existence moderních počítačů a internetu je naprosto děravý systém plný zadních vrátek počínaje výrobky firmy Intel i dalších. Víme o tom, že operační systém Windows poskytuje bez vědomí uživatelů nejen firmě Microsoft nepřetržitý proud informací pod záminkou snahy o zdokonalování systému počítačů, periferií a síťových prvků.

K tomuto monitorování vaší činnosti operačním systémem jste nikdy nedali souhlas, avšak sami jste si jej dobrovolně koupili, i když je to jeden z mála výrobků na světě, na který se neposkytuje žádná záruka. Jak je celý systém děravý nepřetržitě dokazují gangy hackerů krádežemi přístupových hesel k mailovým a jiným účtům, krádežemi peněz z bankovních účtů, používají i metody vydírání zejména firem zašifrováním jejich cenných dat. Nejrozsáhlejším internetovým zločinem je nepochybně průmyslová špionáž, krádeže průmyslových i obchodních tajemství.

Může nám ale být zcela jedno, zda nás bude odposlouchávat ECHELON a řada dalších podobných systémů jako je francouzský Frenchelon nebo Čína se svým něčím jako Chinchelonem, nepochybně i Rusko pomocí podobného systému. Vybrat si nemůžeme.

Možná nám poněkud nevěrohodný pan Musk zakrátko nabídne kromě elektrických automobilů i superrychlé připojení na internet přímo z jeho satelitů. To může ohrozit podnikání několika stovek poskytovatelů internetu na našem území včetně těch hlavních mobilních operátorů. Možná se objeví snaha takové podnikání z vesmíru zakázat jako nekalou konkurenci všem těm drátům, kabelům a pozemním mobilním sítím. Ale jestliže si dnes můžete přes internet zaplatit odběr New York Times, tak proč ne internet ze satelitu.

Firma Huawei, ačkoliv je dnes nepochybně na špici vývoje HW i SW pro pozemní mobilní 5G internet, prohraje boj o trh také proto, že pozemní sítě s její technologií nebudou moci konkurovat se satelitním celosvětovým Starlinkem toho poněkud šíleného ale nepochybně administrací USA podporovaného Elona Muska. Jde totiž v poslední řadě o velké peníze a Elon je potřebuje pro svůj projekt dobytí Marsu, jak ostatně sám prohlásil. Zdá se, že tohoto velkého vizionáře jen tak něco či někdo nezastaví. A stále nabírá další lidi. Můžete se přihlásit, ale jen když jste občanem USA. Amerika first!

Autor: Jan Bílek | čtvrtek 31.1.2019 9:00 | karma článku: 22,56 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Černá smrt Windows 10.

V minulých dnech, naposledy včera odpoledne jsem při prostém prohlížení internetového obsahu prostřednictvím Google Chrome náhle zíral nikoliv na modrou, ale na zcela černou obrazovku.

24.1.2018 v 8:05 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.