Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Microsoft ale přece nemůže zkrachovat!

Americké akcie ve čtvrtek oslabily, protože investory vystrašily slabé výsledky a plánované propouštění v softwarovém gigantu Microsoft. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,28 procenta na 8122,80 bodu. Microsoft vykázal za druhé čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk jen 4,17 miliardy dolarů. To je sice fůra peněz, ale je to propad o 11 procent. Investory šokovalo i chystané propuštění přibližně pěti tisíc zaměstnanců. "Je zřejmé, že podmínky na trhu jsou horší než se čekalo. Ten rozsah propouštění je ohromný," podivoval se nad zprávou analytik společnosti Cross Research Richard Williams. "Pokud si vzpomínám, tak Microsoft takhle nikdy nepropouštěl. Ukazuje se, že doba se určitě mění," dodal. Microsoft v celém světě zaměstnává asi 95.000 lidí, takže těch pět tisíc propuštěnců není zase nic moc.

Microsoft uvedl, že za poklesem zisku je hlavně slabý trh osobních počítačů, přiznal ale, že jedním z důvodů je i rostoucí obliba takzvaných netbooků. Ty mají obecně menší rozměry a hmotnost než klasické přenosné počítače a mají také nižší spotřebu. Nové modely netbooků nabízejí podle odborníků i lepší procesory a vylepšené pevné disky a prodávají se s Linuxem (zdarma) nebo levnými Windows XP či Windows CE.
Zaměstnanci, které bude firma propouštět, jsou z oddělení výzkumu a vývoje, marketingu a prodeje. Odejít ale bude muset i část zaměstnanců z finančního a právního oddělení, dále z oddělení informačních technologií a lidských zdrojů. Zhruba 1400 zaměstnanců odejde hned, zbytek během příštích 18 měsíců.

Microsoft se jako téměř výhradně softwarová firma dostal do mlýna, který semlel v minulosti řadu konkurenčních firem: potřeba uživit ty desetitisíce zaměstnanců vede k neustálým inovacím a vydáváním stále nových a ještě novějších verzí produktu, aniž vlastnosti nové verze nějak výrazně převyšují starou verzi. Uživatelé a zejména ti firemní nemají zájem neustále měnit operační systém a základní kancelářský balík tehdy, jestliže vše funguje bez zvláštních obtíží a všichni uživatelé se vše naučili za nemalých potíží a finančních nákladů používat. Proč byste měli měnit operační systém, když nevykazuje žádné zvláštní výpadky, je relativně bezpečný a jeho nároky na hardware nejsou nijak přehnané? Proč kupovat s velkými náklady na zaškolení lidí novou verzi MSOffice, když jej naprostá většina uživatelů používá jako psací stroj a využívá nejvýše deset procent nabízených funkcí?

Protože manažeři Microsoftu dobře znají tento přirozený odpor uživatelů jejich produktů k novotám, poté, co vyprchalo celosvětově nadšení z nového "úžasného" grafického prostředí a programátorům se podařilo vyprodukovat relativně spolehlivé Windows XP, pokusili se nabídnout ještě "úžasnější" super prostředí s létajícími "skleněnými" okny, dynamickými odrazy a plynulými animacemi nabídek funkcí. Nic z toho ale tvrdě pracující zaměstnanec nepotřebuje, podobné zázraky jej jen zdržují stejně jako všelijací animovaní rádcové nebízející v případě potíží jen bezcené rady. Nastoupilo tedy skončení prodeje stávající verze XP, ale bez výrazného efektu.

Není proto divu, že se od samého počátku nepodařilo masivně nahrazovat dosud prodávanou verzi XP novými Windows Vista, které navíc na značné části stávajících počítačů nemohly pro své větší nároky na rychlost procesoru a velikost paměti vůbec fungovat. Což byl ovšem záměr, protože Microsoft od počátku svých aktivit vždy neformálně spolupracoval s výrobci počítačů, kteří mají samozřejmě zájem na tom, aby si každý uživatel nejméně každé dva až čtyři roky koupil nový počítač nikoliv proto, že by to ke své práci potřeboval, ale prostě proto, aby měl na stole to nejnovější, nejlepší, nejúžasnější co se na trhu dá najít. Microsoft záměrně při přechodech na "vyšší" verze Windows nepodporoval určitá "zastaralá" zařízení, neposkytoval pro ně ověřené a fungující ovladače a snažil se vždy tlačit na cestě za ziskem nejen svoji káru, ale i káry všech výrobců počítačů.

A tak jste si mohli každé dva roky koupit nový počítač za stejné peníze, ačkoliv nový model byl i více než dvakrát rychlejší, schopný uložit více než dvakrát více informací a to i tehdy, když jste nic podobného nepotřebovali. Stejná výrobní a prodejní filozofie funguje například při výrobě a prodeji automobilů: průměrné auto pro průměrného zaměstnance stále stojí kolem třista tisíc, ale dnes za ty peníze dostanete i radio s CD/MP3 přehrávačem, klimatizaci, ABS, nejméně dva airbagy a nevím co ještě. Prostě proto, že výrobce i prodejci tyto vaše peníze potřebují v pravidelných intervalech dvou až čtyř let. A pokud přestanete toto "volání" trhu poslouchat a spokojíte se svým "starým" počítačem a "starým" operačním systémem, o Office nemluvě, pak jste nebezpečný člověk a přičiníte se na dalším poklesu výroby a zvyšování nezaměstnanosti včetně zvyšování "sociálního napětí".

A tohle se právě děje, protože se nejen velké firmy, ale i malí podnikatelé a obyčejní lidé rozhodli šetřit, užívat to "staré" do té doby, než se to rozsype, tedy tak, jako za starých časů. To ovšem vyvolá všeobecnou krizi z nadvýroby (automobilky nemají kde skladovat vyrobené a neprodané vozy), vyrobené zboží včetně počítačů se bude prodávat za babku a na nákup nového automobilu vám stát možná už zítra tak jako v Německu přidá 70000 korun za podmínky, že to svoje "staré" dáte do šrotu.

Microsoft si v poslední době navíc "ublížil" sám sobě tím, že avizoval novou verzi Windows 7 a tak si řada zákazníků docela logicky řekla: počkáme ještě dva tři roky a pak to všechno železo i software kompletně vyměníme. Pokud na to ovšem budeme mít peníze a pokud náš stávající systém zpracování dat již nebude vyhovovat. Již z počáteční odezvy na zahájení prodeje Windows Vista byla tato opatrnost značné části uživatelů zřejmá a ti, co počkali, mohou doufat, že si alespoň trochu pomohou z bláta současné hospodářské krize. A Microsoft na to bohužel doplatí. Bude muset dále propouštět zbytečné zaměstnance a jen doufat, že se neobjeví nějaký nepřítel, který by mohl přispět k jeho konci. Jeden takový se jmenuje Google a internetové online aplikace poskytované dokonce zdarma!

Autor: Jan Bílek | pátek 23.1.2009 10:40 | karma článku: 22,40 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.