Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měkká síla už nestačí.

V dnešním světě nestačí k zajištění bezpečnosti měkká síla, Evropská unie proto potřebuje účinnou obrannou politiku, řekl v pátek 2.6.2017 na bezpečnostní konferenci v Praze předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

A televizní stanice a všechny zpravodajské servery toto prohlášení jako papouškové opakovaly. Domnívám se ale, že ani ty rozkošné hlasatelky - pardon, redaktorky ČT - ani většina národa netušila a ani dodnes netuší, co to ta podivná měkká síla vlastně je. Není to ona záhadná síla z hvězdných válek a už vůbec nic, co by snad souviselo s věkem oslabeným mužstvím eurokomisařů.

Tak jsem zagoogloval a zde je výsledek mého pátrání po tomto nepochybně světově důležitém fenoménu, kterého mají politici plná ústa.

Někteří odborníci či spíše překladatelé anglického výrazu "soft power" také místo měkké síly hovoří o měkké moci. Americký neoliberál a politolog Joseph Nye z Harvardovy univerzity přišel v roce 1990 s pojmem měkká moc (viz Bound to Lead: The Changing Nature of American Power a Soft Power). Nyní se pojem měkká moc či spíše síla dostal do politického slovníku a existuje způsob, jak měřit jeho index a porovnávat tak měkkou sílu jednotlivých států světa. Tvrdá moc (hard power) spoléhá na složku především vojenskou a ekonomickou, index definice měkké moci (soft power) vychází z atraktivity hodnot kterými stát oplývá, nabízí je k volnému použití a působí na své mezinárodní okolí. Posuzuje se kvalita státních i ostatních institucí, hodnotí se diplomatická infrastruktura, schopnost vytvářet mezinárodní normy a standardy chování.

Aktuální a uznávaný žebříček měkké síly států světa vydal v loňském roce britský institut Portland communications, který se na zvláštní stránce svého webu odvolává na zmíněného politologa Josepha Nye a jeho tři pilíře měkké síly: politické hodnoty, kultura a zahraniční politika. Tyto tři kategorie institut Portland rozvedl do šestasedmdesáti kritérií prostřednictvím šesti dílčích indexů objektivních dat (Government, Culture, Education, Global Engagement, Enterprise, Digital) a sedmi kategorií dat získaných z mezinárodního šetření.

Výsledné hodnocení z roku 2016 pak například Českou republiku uvádí na 29 místě těsně za státy jako Řecko, Maďarsko, Rusko a Čína. Index měkké moci České Republiky je 44.43. Pro porovnání: Spojené státy jsou na prvním místě s indexem 77.96 následovány těsně UK s indexem 75.97. Dále zde nalézáme Německo 72.60, Švýcarsko 67.65, Belgii 59.70. Nejsme tedy v žebříčku třiceti světových státu na čele, ale být v těch třiceti přece jen něco znamená. Materiál institutu Portland z roku 2016 nazvaný "The Soft Power 30" si můžete stáhnout zde. Výsledková tabulka indexů je na straně 36-37 a pozornosti hodný je i graf na straně 47 rozsáhlého souboru ve formátu PDF.

Tolik informace o pojmu "měkká síla", i když  já bych spíše v češtině doporučoval pojem "klidná síla", bohužel si jej přisvojili již naši milí lidovci. Myšlenku, že lepší je působit s klidem na svět na dálku než se vrhat se svými vojáky do cizích zemí a používat zde "tvrdou sílu", například prosazoval minulý americký president Obama. S tvrdou silou to zkoušeli například staří Římané a podívejte se jak nakonec dopadli: napadení Germáni je nakonec obsadili.

V závěru pražské bezpečnostní konference členů EU ovšem zaznělo doporučení, že je třeba pokračovat ve zbrojení, sjednotit své požadavky na zbraňové systémy nejlépe vždy u jednoho dodavatele aby se ušetřilo a bylo tak dosaženo technologické jednoty směřující nenápadně k vytvoření společné armády EU. Jistě na tom vydělají zbrojaři, tedy jen ti vybraní a pokud pod působením strachu z napadení vnějšího nepřítele, který nebyl zcela přesně definován, dojde k vytvoření armády EU, pak už bude nezbytné přetransformovat EU do FES - Federace Evropských Států. I když taková vize spíše připomíná některé americké scifi, které se v převážné míře zatím bohudík nikdy neuskutečnily.

Doporučuji také článek M.Raduševiče uveřejněný v LN s názvem "Žijeme v novém světě měkké moci".

10.6.2017 16:35

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční. 

Autor: Jan Bílek | neděle 11.6.2017 11:40 | karma článku: 16,38 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.