Legionella pneumophila - smrt ve vašem vodovodu.

8. 11. 2016 9:05:07
Čas od času se vynoří případy, zejména když někdo zemře nebo onemocní vážným zápalem plic a některého lékaře napadne provést test na bakterii Legionella Pneumophila.

A vždy je při pátrání zdroje nákazy zjištěno, že provozovatel systému rozvodu teplé vody zanedbal hrubým způsobem své povinnosti, které mu ukládají příslušné české normy a od roku 2012 částečně i evropské směrnice.

Ušetřím si práci s napsáním tohoto článku a odcituji zde text, kterým jsem uveřejnil již v roce 2003:

V souvislosti s cestujícími, kteří se nedávno na německé lodi nakazili bakterií Legionella pneumophila upozorňuji na trvalé riziko, které na vás čeká nejen v nemocnicích, ale i u vás doma v rozvodech teplé i studené vody, v klimatizaci i jinde.

Bakterie L. Pneumophila byla izolována z rozvodů teplé i studené vody, ze sprch, z vodovodních kohoutků, z chladicích věží klimatizace, ze zvlhčovačů vzduchu, z dekorativních fontánek, z vířivých lázní a inhalačních přístrojů. Ideální podmínky pro množení legionely nastávají při solárním ohřevu vody. Agens bylo ale také nalezeno v potocích, rybnících i ve vlhké půdě. Vykazuje značnou odolnost vůči vlivům zevního prostředí a dlouhé měsíce přežívá jak v pitné, tak v destilované vodě.

V roce 1998 vznikla v České republice velká epidemie legionelóz, a to v novostavbě transplantačního oddělení pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Od 15. května do 30. června tu po transplantaci jater onemocnělo třináct pacientů zánětem průdušek, osm z nich zemřelo. Legionela byla izolována u čtyřech postižených. Totožný nález byl zjištěn při rozboru vody. Na oddělení byla nařízena technická a protiepidemická opatření.
Před dvěma lety v listopadu 2000 byl na chirurgické oddělení v Nymburce přivezen po havárii pacient arménské národnosti, dlouhodobě žijící v České republice. Odtud jej lékaři kvůli těžkému stavu přeložili na ARO v Mladé Boleslavi. Pro přetrvávající teploty a nález na plicích mu lékaři udělali potřebné výtěry a vyšetření. Výsledek prokázal onemocnění legionelou. V souvislosti s dalším onemocněním legionelou u pacienta IKEM Praha, jenž předtím rovněž ležel na dialyzačním oddělení v Mladé Boleslavi, hygienici prozkoumali vzorky teplé vody s pozitivními výsledky na sále ARO, dialyzačním sále a na vodovodním kohoutku. Ve všech případech byla prokázána legionela. S legionelou, která se usadila ve vodovodním potrubí, bojovalo dlouhé týdny na přelomu roku 2001-2002 rovněž kardiocentrum olomoucké fakultní nemocnice. Problém postihl nemocnici nedlouho poté, co byla slavnostně otevřena. [Pramen: Týden, 7.9.2002]

Na závěr si jistě žádáte nějakou odbornou radu, jak na to, . Odpovím citací z jedné internetové diskuze:

Dotaz Jaroslav Kaufman 12.03.2003 15:43
Instaloval jsem tepelné čerpadlo (TČ) pro topení i ohřev TUV(teplá užitková voda). TČ umožńuje ohřev TUV až na 60°C.
Z hlediska úspor a provozu domu ohřívám nyní TUV na 50°C.
Na jakou teplotu musím vodu ohřívat, abych měl jistotu že zabráním vzniku legionelly. Případně jak často musím zajistit zvýšenou teplotu ohřevu.

Odpověď EkoWATT 14.03.2003 20:02
Podle platné normy (ČSN 06 0320) byste měl periodicky ohřívat vodu minimálně na 70°C. Tato teplota zajistí dostatečnou "desinfekci". Periodicitu zvolte jednou týdně a neměl by nastat žádný problém. Ohřev na 70 °C můžete zajistit elektrickým topným tělesem (máte-li kombinovaný zásobník, což byste měl mít). Teplota TUV na výstupu z místa její centrální přípravy (s výjimkou krátkodobé odběrové špičky, tepelné desinfekce nebo technologického účelu) by měla mít teplotu 55-60°C.


Asi vám vrtá hlavou, jak se ta Legionella Pneumophila může dostat do vašeho domácího rozvodu vody nebo klimatizace? Je to prosté: jak jste už možná postřehli, šíří se vzduchem stejně, jako například chřipka. V nepatrném množství se tedy dostává ze vzduchu i do pitné vody při její výrobě. Nejvíce se jí pak líbí v zásobnících teplé vody a v zapomenutých potrubích, ze kterých se málo odebírá voda a která nejsou zapojena do okruhu, voda v nich tak neproudí a bakterie se zde v teple může namnožit.

A ještě jedna rada: máte-li doma průtokový ohřívač teplé vody s nádržkou, nastavte si jej tak, aby se v něm voda zahřívala minimálně na těch 70-80°C a to zejména tehdy, pokud jste teplou vodu delší dobu nepouštěli. Šetření se v tomto případě nemusí vyplatit. Týká se to samozřejmě i domácího bojleru na teplou vodu. Naproti tomu jsou bezpečné plynové průtokové karmy nebo elektrické průtokové ohřívače, které vyrábějí teplou vodu bezprostředně před použitím z pitné studené vody.

A ještě jedna rada: důkladně si izolujte rozvod studené vody tak, aby se neohříval od trubek teplé vody nebo topení. V něm totiž preventivní ohřev realizovat nejde a tak se může legionela namnožit i tam!

Tolik můj článek z roku 2003. V rámci aktualizace informací uvádím i odkaz na odborný článek Legionella v pitné vodě určený zejména pro projektanty a provozovatele rozvodů teplé vody.

Na závěr položím jednu otázku: jak to, že za šíření této bakteriální nákazy nedodržováním povinností provozovatele rozvodů teplé vody nebyl pravděpodobně dosud nikdo obviněn a po právu odsouzen, v případech úmrtí i odsouzen k finanční náhradě pozůstalým???

Autor: Jan Bílek | úterý 8.11.2016 9:05 | karma článku: 21.18 | přečteno: 862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 840 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.18 | Přečteno: 3173 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2246

Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...