Jak je vlastně rychlý mobilní internet od O2?

6. 11. 2014 9:00:00
Každý, kdo používá delší dobu internet, podlehne pokušení zjistit, zdali to jeho internetové připojení je to pravé ořechové. Zdali neexistuje jiná lepší a hlavně levnější a rychlejší možnost, jak se připojit k té všesvětové síti.

I já jsem podlehl a neboť jsem vlastníkem předplacené karty u nyní znovu české společnosti O2, jejímž většinovým vlastníkem (83 procent akcií) je firma nejbohatšího Čecha pana Kellnera (investiční skupina PPF, celkový majetek cca 202 miliard korun), počal jsem pátrat, co právě "kyslíci" nabízejí.

Mimochodem, O2 zřejmě nebude dlouho majetkem PPF: očekává se, že po dosažení podílu 90% budou zbývající akcionáři donuceni k prodeji akcií a celá Telefónika O2 bude prodána buď do Ruska nebo do Ćíny. Tipuji spíše tu Čínu, viz můj dřívější článek na toto téma. Možná, že byl tento obchod již při návštěvě pana Kellnera spolu s naším milým prezidentem Zemanem dohodnut a naším největším operátorem a majitelem téměř všech pevných linek a rozvodů internetu bude čínská lidová komunistická republika, nebo jak se tento spolek komunistů a kapitalistů právě jmenuje.

Ale zpět k té nabídce mobilního internetu: O2 nabízí v "akci" připojení vašeho zařízení (notebook, tablet, počítač) za skvělých 199,-Kč/měsíc a jednorázově 1299 Kč za modem. No nekupte to! Lehce osloven touto cenou jsem ale jako zkušený znalec marketingových triků obchodníků začal pátrat, kde je ukryto čertovské šídlo, které na vás po takové koupi vyskočí až když bude pozdě.

Nejprve jsem marně pátral po informaci, co se vlastně za touto úžasnou, až snovou cenou skrývá, co vlastně získáte. Na té nabídkové stránce není nic, žádné parametry kromě nejasného označení 1,5GB a ještě méně jasné zcela pochybné značky jakési blíže neurčené generace čehosi 4GLTE. Zákazník je na jednoduché až prosté stránce důsledně veden k tomu, aby si zatelefonoval na O2, tam mu vše vysvětlí.

Nedalo mi to a začal pomocí Google pátrat po stránkách O2 po dalších podrobnostech. A našel jsem, nenápadnou stránku ukrytou kdesi uvnitř nazvanou Parametry FUP u mobilních datových služeb. Důvod je jasný: "normální" zákazník věci zcela neznalý přece podrobnější informace nepotřebuje, tak proč mu vnucovat něco, co by stejně nechápal.

Když se na tu stránku podíváte, možná některým z vás dojde, proč jsem nakonec tuto "skvělou službu" nekoupil. Telekomunikačním neodborníkům se pokusím věc objasnit: v odstavci nazvaném FUP pro tarify mobilního internetu jsou uvedeny pro zákazníka O2 velice nedobré informace o kategoriích jeho aktivity na internetu včetně limitu stažených dat a maximální přidělené rychlosti přenosu informací. Internet je rozdělen na čtyři zóny, takhle se asi rozdělovaly za Hitlera pracovní tábory.

Bílá zóna (prohlížení webu, e-mail) s rychlostí až 110 Mb/s do vyčerpání měsíčního limitu 1,5GB dat avšak jen 64 kb/s stahování, 32 kb/s posílání dat po vyčerpání limitu.

Šedá zóna (VPN-vnitropodnikové privátní sítě, e-banking) do limitu 1,5GB rychlost 110 Mb/s, po limitu64 kb/s.

Hnědá zóna (FTP, iTelevize, YouTube, stream.cz, Skype atp.) do limitu 1,5GB rychlost 110 Mb/s, po vyčerpání limitu rychlost 0 kb/s, takže stop těmto vymoženostem internetu.

Černá zóna smrti má stejné parametry jako hnědá, patří do ní P2P - přímé přenosy mezi dvěma počítači.

První věc, nad kterou jsem se pozastavil, jsou jednotky přenosové rychlosti, které zde autoři z řad takyodborníků O2 použili: co mysleli těmi Mb/s a kb/s ? Jedná se o rychlost přenosu bitů nebo bajtů/sec? Neodborníkům vysvětlím: bit obsahuje jen jedničku nebo nulu, čili je to ta nejmenší jednotka přenosu dat neschopná nic vyjádřit, Bajt čítá 8 bitů. Na to, abyste přenesli jedno písmenko potřebujete nejméně bitů osm krát více neboli jeden Byte(bajt), spíše pak 32 až 128 krát více.

Obecně platí, že počet bitů se označuje malým b, počet bajtů velkým B. Ale pro jistotu jsem si začetoval s operátorkou Dominikou na webu O2 a po jistém váhání mě potvrdila můj odhad, že se na výše zmíněné stránce jedná o bity. Což znamená, že pokud vyčerpáte oněch 1,5 GigaBajtů informací stažených z internetu nebo tam poslaných, stane se vaše internetové připojení prakticky nefunkčním. Nejen že si nepustíte žádné video, ani si nezaskypujete a s bankou se rychlostí 32 kbit/sec nespojíte ani náhodou.

Pro představu: stažení jednoho filmu (legální, pochopitelně za poplatek) představuje nejméně oněch 1,5GB dat měsíčního limitu, spíše více. Tím si ten měsíční limit vyčerpáte a máte utrum. Z toho vyplývá, že takové mobilní připojení k internetu je k ničemu, snad jen pro důchodce, který pošle za měsíc dva tři maily ale bez obrazových příloh a čte si ráno asi tak 15 minut noviny na internetu. Jak říkával můj tatínek: to je akorát tak dětem na hraní. Ale pozor, určitě ne těm dnešním internetem odkojeným.

Pro srovnání: WiFi bezdrátový internet zdarma v Praze 4 nemá žádné FUP omezení a rychlost cca 750Kilobitů/s. Kdybych snad chtěl, tak si za den stáhnu dva filmy po 4GigaBytech. A u nás na vesnici mám WiFi za 350 Kč/měsíc s rychlostí kolem 4 Megabit/s, opět bez omezení FUP. Obojí postačuje pro vše, co si snad můžete přát, snad jen ta online videa někdy zaváhají, což ale nebývá vinou rychlosti připojení ale příliš velkou tlačenicí na drátech vedoucích ke zdroji stahovaných dat. Přeji vám levný a rychlý domácí internet a doufám, že se budu opět věnovat více těmto stránkám.

Autor: Jan Bílek | čtvrtek 6.11.2014 9:00 | karma článku: 19.97 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 313 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2246

Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...