Jan Bílek

Co bude dál? Něco jako převrat?

6. 02. 2013 8:00:00
Za zády ODS se domlouvají náčelníci ČSSD s TOP09. Převzetí moci provedou snadno vyvoláním společným hlasováním o vyslovení nedůvěry Nečasově vládě. Prezident Zeman pak pověří sestavením vlády předsedu ČSSD, kterým pravděpodobně již v tu chvíli nebude Sobotka.

Možná Hašek nebo Škromach. Ten nebo ten předloží prezidentovi koaliční smlouvu mezi ČSSD, TOP09 a LIDEM.

V nové prozatímní vládě bude ministrem financí opět Kalousek a ministrem zahraničí opět Karel Schwarzenbergr. ODS bude odložena na politické smetiště. V období do příštích řádných parlamentních voleb založí Václav Klaus novou stranu nebo převezme Stranu Svobodných občanů a bude kandidovat do Evropského parlamentu.

Pokud se ovšem nevrátí zpět do své ODS a nestane se předsedou vlády po řádných volbách poté, co bude pověřen prezidentem k sestavení vlády, kterou dá snadno dohromady ze Zemanem ochočené ČSSD, svojí renovované ODS a TOP09. Byla by to pro Klause "poctivá" odměna za podporu, kterou poskytl Zemanovi v prezidentských volbách. Prezident sice podle ústavy obvykle jmenuje premiérem předsedu vítězné strany ve volbách, ale není to jeho povinnost.

Zdá se vám takový scénář nepravděpodobný až šílený? Počkáme si a možná budeme politickým vývojem v následujících měsících překvapeni. Není to podivné, že z ničeho nic TOP09 právě teď žádá, aby připojení k evropskému fiskálnímu paktu bylo součástí koaliční smlouvy a aby nový prezident tuto smlouvu podepsal ještě letos? Premiér Petr Nečas se pozastavil nad tím, že TOP 09 přišla se svým požadavkem nyní, aniž ho avizovala. Proč by přece něco předjednávali s někým, kdo netuší, že nebude zakrátko premiérem této země. Nastává čas politických her podle pravidel Miloše Zemana.

A nenechte si ujít jednu zemanovskou atrakci: vztyčení vlajky Evropské unie na Pražském hradě bude jedním z prvních kroků po uvedení do úřadu, řekl Zeman deníku Právo s tím, že na slavnost pozve i předsedu Evropské komise Manuela Barrosa. Zazpívejme si všichni na Zemanovu počest známou zlidovělou píseň V+W nazvanou Konšelská:

Víno naleje,
do domu dodá,
každému prodá,
kdo co chce a jak.
Když městu zle je,
ví kudy na to,
nic nechce za to,
že je kabrňák.
Zvolili jsme ho, abychom ho měli, teď ho tu máme, zdalipak ho znáš?

Jakpak bychom to všichni nevěděli?
Že je to zlatý bürgermeister náš!
Sláva mu, on je pašák!
Piškumpré a krucajda!
Žumpajda a hujaja!
Zdar, zdar, zdar!

Pro ty mladší ročníky: v němčině Bürgermeister je doslovně "Velitel občanů", používáno v Německu, Rakousku, a dříve v Švýcarsku.

Autor: Jan Bílek | karma: 11.85 | přečteno: 674 ×
Poslední články autora