Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Močůvka a hnůj jako biohnojiva nejen okurek.

Jaro se nám neodbytně ohlásilo a náš venkov začal opět vonět. Někdy je to vůně líbezná, kterou vydává kvetoucí flóra, jindy se linou do širého okolí nelibé pachy či spíše smrady. Mají různý původ, nás budou zajímat ale jen ty zemědělské od zvířat a hlavně člověčí.

V reakci na některé diskusní příspěvky ve včerejším článku o okurkové pohromě si dovolím  své čtenáře (děkuji za včerejší zcela mimořádný zájem) informovat o tom, za jakých okolností je možné v Česku využívat biohnojiva a že je zakázáno hnojit lidskými výkaly.

Jistě jste už viděli někde u domu souseda stát či na silnici poblafávat traktor vlekoucí mohutnou cisternu, která kolem nešířila nic líbezného. Lidový název tohoto povozu je také nevlídný: hovnocuc. Je to bojovník s domovními odpady, který vyssává kanalizační jímky nebo septiky tam, kde není kanalizace. A to je dnes při chaotickém budování venkovských sídel jev dosti častý. Tyto novoučké domy ale i staré zříceniny mají pak někde v podzemí žumpu, která podle nových zákonů nemá žádný odtok. Fekálie, tedy obsahy septiků (usazený kal) a žump (odpadní voda z WC, kuchyně a koupelny) nelze přímo vyvážet na zemědělskou půdu. Vyplývá to z platné legislativy a jejího výkladu. Podle stanoviska Českého zdravotního ústavu a orgánů hygienické služby nelze surové fekálie obyvatel aplikovat na zemědělskou půdu zejména kvůli nebezpečí šíření nákazy a rovněž pro nedostatečnou kontrolu cizorodých látek. Likvidaci fekálií musí řešit obec v souladu s legislativou vod („odpadní vody“ podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích) a legislativou odpadů („kaly“ podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech).

Pokud jste tedy zjistili, že se místní soukromník živící se vyvážením domovních žump projíždí se svojí páchnoucí kropící cisternou po polích či loukách, doporučuji vám jej oznámit policii pro závažné porušování výše zmíněných zákonů. Mazaný "podnikatel" takto šetří náklady, které by mu jinak vznikly zaplacením poplatků za vypouštění fekálií do nejbližší kanalizační sítě zakončené fungující čistírnou,protože jen tak se jich může zákonným způsobem zbavit poté, co je načerpal do své cisterny u zákazníka. Nejspíše také ze své nelegální činnosti neplatí řádně daně a tak se o něm rád dozví finanční úřad.

Přesto se může stát, že na pole či louku za vaším plotem bude legálně vyvážena močůvka. Jedná se o účinné dusíkaté a draselné statkové hnojivo s převažující částí dusíku ve čpavkové formě. Močůvka ale nesmí být aplikována na přemokřenou půdu, při sněhové pokrývce nad 5 cm nebo při promrznutí půdy do hloubky větší než 8 cm (§ 9 zákona 156/1998 Sb. o hnojivech). Při aplikaci močůvky na povrch orné půdy je nutné její zapracování do půdy nejpozději do 24 hodin s výjimkou řádkového přihnojování porostů hadicovými aplikátory (§ 5 vyhlášky č. 274/1998 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv). Tolik zákony a paragrafy o fekáliích a močůvce. Celá věc má ovšem jeden háček: jak poznat, zda vám za plotem rozvážejí po poli či louce nepovolené "lidské" fekálie nebo s výhradami povolenou "zvířecí" močůvku. Sedlák by to jistě poznal podle "vůně" a barvy. Jak se s tím vypořádáte vy, netuším. Inu, v každém zákoně je vždy ukryto čertovo šídlo. A tohle pěkně páchne. Přeji vám, aby se vám ani dnes do vašeho otevřeného okna nelinula žádná "vůně venkova". Pokud ano, víte už, co máte dělat.

Pokud jde o zacházení s fekáliemi ve Španělsku, nemáme žádné relevantní zprávy, žádné televizní štáby nejspíše nevyrazily do Španělska natočit za jakých hygienických podmínek se tam zelenina pěstuje. Neexistují dokonce prý žádné důkazy, které by podpořily tvrzení, že salátové okurky vypěstované ve Španělsku způsobily vypuknutí epidemie krvácivých průjmů. Řekl to v pondělí podle agentury Reuters španělský státní tajemník pro evropské záležitosti Diego López Garrido.Může to tedy být i sabotáž jako výsledek konkurenčního boje pěstitelů nebo teroristický útok. Zvláštní na to je, že prý ve Španělsku žádná epidemie nevypukla.To ale nic nemění na skutečnosti, že se zelenina ve Španělsku a nejspíše i jinde pěstuje otřesným "průmyslovým" způsobem s využitím moderních otrokářských metod.

Autor: Jan Bílek | úterý 31.5.2011 9:31 | karma článku: 18,79 | přečteno: 2800x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.