Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč španělské bio okurky zabíjejí?

České obchody přestaly odebírat zeleninu ze Španělska a stáhly ji z pultů. Je totiž zřejmě původcem vážné nemoci, kterou způsobuje bakterie Escherichia coli. V Německu na ni do dnešního dne zemřelo deset lidí a přes tisíc jich onemocnělo.

Lékaři zjistili, že jedli okurky vypěstované ve Španělsku. Pozoruhodné je, že se tato průmyslově produkovaná zelenina prodává v Česku pod označením BIO. Okurky byly dodány české "bio" společnosti Country Life s r.o., Nenačovice, Benešov. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska.

A tak se nakažení objevili i v dalších evropských zemích. Do Česka zatím choroba, kterou provázejí úporné krvácivé průjmy, snad nedorazila, ale okurky ano. Česká potravinářská inspekce důrazně doporučuje, aby lidé veškerou syrovou zeleninu pečlivě myli. "Bakterie nesnese kontakt s vodou," říká její mluvčí Michal Spáčil. Ze Španělska je na českém trhu sedmdesát až osmdesát procent prodávané zeleniny.

Oblastí největší produkce zeleniny (především rajčat, paprik a okurek) v Evropě je okolí andaluské Almeríe. Zelenina se tam pěstuje v primitivních pařnících z bílých plastových fólií na ploše 30 000 ha, která je rozdrobena mezi 16 000 rodinných farem. Celková produkce dosahuje až 2,5 milionu tun zeleniny ročně. Pěstují se tu speciálně vyšlechtěné trvanlivé odrůdy, navíc se sklízejí před úplným dozráním, proto nevynikají svou chutí. Rostliny jsou usazeny v pytlích s nadrceným vulkanickým substrátem, závlaha, živiny i hnojivo je jim dodávaná hadičkami se senzory. Sklízí se po celý rok. V oblasti pracuje až 80 000 zaměstnanců, převážně cizinců. Okolí Almeríe je slunečné (až 330 dnů v roce) a voda je získávána pomocí hloubkových vrtů z podzemních pramenů, objevených v 60. letech 20. století.

Na panice kolem španělských produktů nakonec vydělají například Rumuni. "Během včerejšího dne jsme z prodeje stáhli veškeré okurky ze Španělska. V nabídce nyní máme okurky dovážené z Rumunska," uvedl vedoucí marketingu Penny Marketu David Kolář. Ovšem naděje, že by se zelenina pěstovala v Rumunsku s dodržením základních hygienických pravidel platících pro personál, který nejen zeleninu vyrábí ale zejména ji balí a expeduje, taková naděje je nepatrná.

Objevují se dokonce i poněkud fantazijní teorie, že enterohemoragická bakterie Escherichia coli byla do zeleniny zavlečena úmyslně a že se jedná o další novou metodu boje mezinárodního islámského terorismu. Tuto teorii podporuje i fakt, že zjištěný bakteriální kmen typu HUSEC 41 je zmutovaný a nezabírají na něj žádná antibiotika. Nastala tedy místo tradičních útoků trhavinami fáze bakteriologické války?

Doufám, že i letos mě vyrostou okurky i rajčata ve skleníku v hojném množství stejně jako loni. Zalévám je vodou, která byla před měsícem testována na přítomnost Escherichia coli a byl zjištěn nulový výskyt. To se nepochybně o vodě používané ve Španělsku a dalších zemích Afriky, odkud se také zelenina a brambory dováží, říci nedá. Vody na zalévání rozsáhlých foliovníků je trvalý nedostatek a podle veřejně v televizi prezentovaných dokumentárních filmech tato voda neustále koluje s tím, že zahraniční, většinou afričtí dělníci tuto vodu používají i pro svoji osobní "hygienu". Plantáže nejsou vybaveny žádnými záchody ani umývárnami. Zdravotní stav dělníků není kontrolovaný z jednoduchého důvodu: jsou v zemi ilegálně a bez pracovního povolení. Hospodářská politika EU založená na zotročené zahraniční pracovní síle tak sklízí plody ve formě závadných a nekvalitních potravin ohrožujících dokonce i životy "původního obyvatelstva Evropy".

Současná epidemie střevní nákazy vyvolané bakterií E. coli je podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se sídlem ve Stockholmu jedna z největších svého druhu na světě a v Německu vůbec nejhorší, jaká tam kdy byla zaznamenána. Infekcí už se nakazily stovky lidí jenom v Německu, kde jí už devět lidí podlehlo. Další případy nakažení jsou hlášeny z Dánska, Švédska, Británie, Rakouska, Švýcarska a Nizozemska.

Jeden z typů E. coli, Shiga toxin E. coli (STEC), vyvolává nebezpečný krvácivý průjem, hemolyticko-uremický syndrom (HUS). ECDC hodnotí současnou epidemii jako "jednu z největších popsaných epidemií STEC/HUS na světě a největší v Německu".

Další informace a odkazy: Kontaminanty v zelenině, (Ne) kvalitní rajčata, Dusičnany zamořená zelenina, Zahrada Evropy (ilegálové z Afriky pěstují zeleninu ve Španělsku), Prohlášení firmy Country Life, která na svých stránkách tvrdí, že pěstuje na svých pozemcích také bio okurky a přitom je nakupuje u německého "bio" velkoobchodníka Dennree GMBH, který nevydal k epidemii žádné prohlášení.

Doporučuji se podívat na skvělou fotoreportáž s komentáři Jana Sochora nazvanou Zahrada Evropy, který fotografoval právě v oblasti Španělska, kde se pěstují "bio" okurky a rajčata a kde ilegální především afričtí dělníci pracují a žijí v děsivých hygienických podmínkách bez ubytoven, pitné vody, záchodů a kanalizace. Tam by se měli okamžitě vypravit televizní štáby z celé Evropy a podat svědectví o této nejnovější evropské ostudě, o hazardu se zdravím a životy obyvatel Evropy.

A na YouTube.com najdete ukázku z filmu El Ejido, la loi du profit, který natočil v roce 2007 režisér Jawad Rhalib. El Ejido je dnes bohaté španělské město, jehož zisky plynou z milionů tun ovoce a zeleniny. Nedaleko turistických pláží stojí nekonečné řady skleníků, které jsou celoroční zahradou Evropy. Sedmnáct tisíc hektarů obhospodařují v nesnesitelných podmínkách stovky nelegálních imigrantů z celého světa - pracují bez smlouvy a přežívají v provizorních brlozích. Dokument přihlíží jejich životům a nechává vyvstat důvodům, které je sem přivedly. Snímek byl oceněn jako nejlepší dokument na panafrickém filmovém festivalu FESPACO. Bohužel se nezabývá nebezpečím nákazy smrtelných bakterií, pro které jsou skleníky a chatrče dělníků ideální líhní. Dnes by to asi Rhalib natočil jinak.

Snímek El Ejido, la loi du profit - El Dorado unter plastik. 2 ukazuje ještě přesnějí životní podmínky, v jakých na španělských farmách žijí a pracují ilegálové. Děsivé chatrče z igelitu, odpadky a kontaminované voda. Další video El Dorado unter plastik. 4 je především o té vodě, ze které evidentně pochází bakterie ohrožující dnes celou "civilizovanou Evropu krmenou obchodními řetězci, které mezi sebou bojují o to, kdo bude prodávat ještě levněji nekvalitní ale levné svinstvo vydávané navíc ještě za bio kvalitu.

Na to bohužel platí ale jen jedna rada: nekupovat a podporovat české pěstitele a výrobce. V naší zemi doposud snad platí jiné podmínky pro výrobu potravin, než v zaostalém Španělsku plném ilegálních imigrantů. Snad to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Autor: Jan Bílek | pondělí 30.5.2011 11:10 | karma článku: 47,64 | přečteno: 28656x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.