Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z nedaleké arabské ciziny: Libye se topí v krvi.

Inu, není divu. My Evropané si stále spolu s Američany nedokážeme uvědomit, že řada států na této planetě je obývána obyvatelstvem, které je slušně řečeno opožděné ve vývoji. Arabové nejsou žádnou výjimkou, zejména díky islámu je jejich zpoždění možno odhadovat na takových 600 let. Jsou to lidé jiného naturelu, jiného založení a reagují i jednají poněkud jinak, než je zvykem v civilizovaných zemích.

Když někoho přejedou na ulici, seběhnou se všichni z širokého okolí a se zájmem sledují, zdali ten člověk přežije nebo jak hrdině zemře. Když je někde zemětřesení a spadne barák, postávají kolem trosek a čekají, zda se někdo z té hromady vyhrabe, zda mu někdo pomůže. Na demonstracích zuřivě řvou jako psi, mlátí kolem sebe, zapalují různé figuriny mezinárodních nepřátel, vytloukají obchody a rabují. Jejich oblíbeným sportem je házení kamení, kterého je všude kupodivu dostatek i ve městech. Pokud se jim podaří ulovit nějakého skutečného nepřítele, nejlépe Američana, pak jej nejprve utlučou klacky, pak přivážou na lano a za všeobecného jásotu vlečou po městě k nějakému stožáru. Na něj rozcupovanou mrtvolu nepřítele vytáhnou, aby se mohli všichni pořádně potěšit pohledem na mrtvého nepřítele. Není to nic nelidského, takové věci byly před šestisty lety v Evropě zcela běžné a lidem oblíbené.

Velice bystře odkoukali současní revolucionáři či banditi - jak chcete - od původního finského vynálezce Molotovovy koktejly, určené původně k boji se sovětskými, později pak s německými tanky. Arabové dnes rádi zapalují na křižovatkách pneumatiky a auta svých nepřátel, což jsou zahraniční televize, západní novináři a také místní policie, pokud jim v tomto alláhumilém konání brání. V kmenovém uspořádání libyjského státu při takových pouličních bojích není jasné, kdo je čí nepřítel, respektive nepřátelé jsou ti z druhého kmene nebo z druhé ulice za rohem.

Naši zcela zblblí političtí analytici pak neví, koho mají označovat jako demonstranty proti vládě, kteří jsou ti, co bojují za jakousi blíže neurčenou svobodu a zda se jedná o občanskou válku nebo obyčejné náboženské nepokoje či prosté rabování a banditismus. Jestliže bude Kaddáfí zabit, stane se z něj mučedník nebo mrtvý tyran? Jedno je jim i nám obyčejným pozorovatelům událostí jasné: bojuje se tu o to, kdo bude nadále prodávat západním zemím naftu. Ropa se už prodává za 105 dolarů za barel, například Itálie je na libyjské ropě a plynu závislá z celé třetiny. Cenu ropy vyhánějí nahoru burzovní spekulanti a tak se zdá být zcela jasné, kdo má zájem na vyvolávání "osvobozeneckých bojů", které se rozhořely kupodivu právě na naftonosných územích.

Za starých dobrých koloniálních časů by Britové vyslali do Libyje expediční sbor, který by ty Araby rozehnal do všech koutů pomocí kulometů a děl. Dnes v době přetékající lidskými právy musíme s napětím očekávat, co se z té chaotické situace vyvrbí, jak si libyjský lid poradí s nově nabytou svobodou, o jejíž hodnotách nemá ani páru. A co s tím udělá OSN a lidskoprávní organizace? Jako vždy vůbec nic. Nanejvýše budou žádat více peněz na svoje humanitární akce.

A co na to naše vláda? Kníže na trůnu naší zahraniční politiky doporučuje v klidu sledovat, co se semele a nezasahovat. Je to od něj prohnaná politika: když se dva perou, je nejlepší postávat někde v pozadí a až to skončí, rychle blahopřát k vítězství tomu, který vyhrál. Premiér je rovněž skoupý na slovo, má jiné starosti s lékaři, policajty a hasiči. Nejklidnější je ministr financí: jde-li cena nafty nahoru, mne si tiše ruce, protože mu do státní kasy přitéká více peněz z DPH a spotřební daně. Když se prodraží doprava, tak zdraží všechno zboží, které se vozí sem a tam a zase se vybere více DPH. Kalousek to miluje a říká si: čím dráž tím líp!

Autor: Jan Bílek | středa 23.2.2011 10:45 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1592x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.